Bemutatkozás

Zenekarunk 2011.április 18.-án alakult egy már meglévő baráti társaság tagjaiból. A zenekar felállása tükrözi a klasszikus sváb zenekarok felállását: a tuba és a dob adja a zene lüktetését, míg a dallamot a trombita és a klarinét fújja, a harmonika és a tenorkürt pedig teljessé teszi a hangzásvilágot.

A zenekar fontosnak tartja a sváb népzene ápolását és továbbadását. Repertoárunkban több saját gyűjtésű népdal is szerepel, melyet az idősekkel együtt töltött órák során ismertünk meg, akár egy borospincében, akár a kisszoba kályhájának melegénél.
A sváb zene ápolásához sok segítséget kaptunk Farkas Tamás karmestertől, kottákban, és tanácsokban egyaránt.

A zenélések során  törekszünk a sokszínűségre, így a fő irányvonalunk – a magyarországi német népzene – mellett  magyar örökzöldeket, tangokat, rockikat, és slágereket is felvettünk a műsorunkba. Ez magával vonzotta, hogy a hangszeres tudásunkat bővítsük, így a zenekar tagjai több hangszeren is játszanak. Igyekszünk a közönség felmerülő igényeit minél jobban kiszolgálni.

A sváb kultúrához való kötődésünket a ruházat terén is ápoljuk, ezért fellépéseink során szári népviseletben zenélünk.

Pályánk elején hangosítás nélkül akartunk játszani, ezzel is visszahozva a régi mulatságok hangulatát, de a fellépések jellege, és a felmerülő igények miatt szükségessé vált a jó minőségű hangtechnika, melyet a zenekar saját forrásból teremtett elő.

Fellépünk bálokon, esküvőkön, születésnapokon, céges rendezvényeken. Rendszeresen kísérjük a szári tánccsoportot (Saarer Tanzgruppe), akikkel már Európa számos pontjára eljutottunk(mint pl.: Németország, Olaszország, Ausztria, Lengyelország, Csehország), valamint az USA-ba is elkísérhettük őket két hetes turnéjukra.

A kezdetek óta fontos szerepet játszanak barátaink, akik támogatnak, és rendszeres résztvevői bulijainknak. Nélkülük nem vágtunk volna bele ebbe.