Zenészek

Halász József:             dob

 A zene szeretetét  nagyapámtól kaptam. Kilenc éves koromban kezdett el harmonikán tanítani.   Hamarosan már különböző rendezvényeken léptünk fel: nemzetiségi nap, énekkaros találkozók, felvonulások.

A közös zenélésekből 1997-ben egy családi zenekar alakult ki, a kezdeti trió később többtagú zenekarrá nőtte ki magát, ami Neudörfl Kapelle néven  működött. Ebben a zenekarban dobosként vettem részt.

Alapító tagja voltam a szári Gaudi Buam zenekarnak, a Ganter Spitzbuam zenekarnak és a tarjáni Schwarzstein zenekarnak, mint harmonikás. A csákvári Csámborgó zenekarral belekóstolhattam a blues, és a magyar népdalok világába is.

A zenekar mellett szár község német nemzetiségi népdalkörét is kísérem harmonikán.
Több ízben jártam zenekari keretek között külföldön, de Magyarországon is sok helyen. Számomra a zene kikapcsolódás, és egyben mások szórakoztatását is szolgálja. Ha a közönség jól érzi magát, az visszahat a zenészre is.

 

Laub Bálint:                klarinét, ének, akusztikus gitár

1995.03.02.-én születtem Tatabányán. A bicskei, majd a tatabányai zeneiskolában folytattam zenei tanulmányaimat, illetve magán úton mélyítettem elméleti tudásomat Farkas Tamásnál.

A zene szeretetét otthonról hoztam, mindkét testvérem zenél, édesanyám kórusban énekel, illetve a nagypapám is harmonikázott. Néhány éve elkezdtem gitáron is tanulni, hogy a modernebb slágerek is előadhatóvá váljanak.

Számomra a zenélésben mindig örömöt ad, ha az emberek élvezik a zenénket. Akár táncolnak, akár csak az asztal mellett beszélgetnek, jó érzéssel tölt el, hogy én is hozzájárulok a szórakozásukhoz. Remélem a Saarer Musikantennel még sok évig szórakoztathatjuk a Nagyérdeműt.

 

Mecséri Ádám:           tuba, basszusgitár

Mecséri Ádám vagyok,

tubán és basszusgitáron játszok.

Zenei pályafutásom 2009-ben kezdődött,

egy U16-os futballmérkőzésen szövődött.

Laub Bálint zenésztársam mondta akkor,

hogy kellene egy tubás, egy igazi faktor.

Pár nap múlva el is mentem beiratkozni,

Zeke Zoltánnál tubán próbálkozni.

Három éven keresztül élveztük az órákat,

majd két éven át egyedül olvastam a kottákat.

Ahogyan színesedett repertoárunk,

úgy kellett nekünk is új hangszereken bizonyítanunk.

Basszusgitár lett a második hangszerem,

Goldsmann Tamás lett az én mesterem.

Román Gézánál két éven át gyarapítottam tubatudásom,

és itt végződött zeneiskolai pályafutásom.

 

Mecséri Dávid:           harmonika, szintetizátor

A Saarer Tanzgruppe sváb tánccsoportban táncolok már 2000 óta. Itt ismerkedtem meg a sváb kultúrával és innen ered a sváb zene utáni érdeklődésem.

Már ifjú koromban szerettem a harmonikaszót, de először 15 évesen vettem a kezembe a hangszert. Vicces, hogy az öcsém akart harmonikán tanulni. Amikor hazahozta a hangszert, titokban fel-felvettem és nyomogattam a billentyűket.  Nem sokkal később Ádám a tubát választotta, így a harmonika hozzám került.

Több éven keresztül Knízner Istvánnál tanultam harmonikázni, ahol megismerkedtem az alapokkal, és több más-más stílusú nóta mellett főleg sváb dalokat tanultam. Majd 1 évig a tatabányai Erkel Ferenc zeneiskolába is jártam Demeniv Igorhoz, ahol a harmonika zenekar tagja is lehettem. Szigorúsága nagyobb odafigyelésre sarkallt. Mindkettőjüknek nagyon sokat köszönhetek és büszke vagyok, hogy náluk tanulhattam. Időközben pedig a Saarer Musikanten is megalakult, ahol azóta is a harmonikás vagyok.

 

Nagy Márton:             trombita

1997-ben születtem, zenei pályafutásomat 13 éve kezdtem először furulyán, majd trombitán, először Újbarkon tanított 2 évet Juhász Csaba, majd a tatabányai Erkel Ferenc Zeneiskola növendéke lettem, ahol 2016-ban kezdtem 11. tanévemet Román Géza tanítványaként. Mindkettejüknek hálás vagyok tanításukért.

2011-ben keresett meg Laub Bálint, hogy alapítana egy zenekart, amibe kellene egy trombitás, így kerültem a zenekarba, aminek stílusa, a sváb zene amúgy is közel állt a szívemhez. Emellett ha időm engedi, zenélek a Farkas Tamás vezette Tanchauskapelle zenekarban és a zeneiskolai fúvószenekarba is.

 

Stock Martin:              tenor, ének

A sváb kultúrával gyermekkorom óta kapcsolatban állok, ugyanis magyarországi német származású családban nőttem fel, ahol a német nyelvű altatódalok és a régi kazettafelvételek, amin a nagyapám és a dédnagyapám zenéltek, szinte a mindennapjaink részei voltak.

Ötéves koromban elkezdtem táncolni a Saarer Tanzgruppéban, és nyolcévesen beiratkoztam a bicskei zeneiskolába, ahova eredetileg úgy indultam, hogy harmonikás vagy trombitás leszek – végül azonban a tenorkürt mellett kötöttem ki, és nyolc éven keresztül ezen a hangszeren tanultam Zeke Zoltánnál.

Később az éneklésre fektettem nagy hangsúlyt, és három éven keresztül magánének órákat vettem Schmidt Mónikától, Tatán. Mindkét tanáromnak köszönettel tartozom. 2011-ben megalapítottuk a zenekarunkat, a Saarer Musikantent, és én lettem a tenoros!